Chr. A. Volf

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Chr. A. Volf
Født 23. juni 1894 Rediger på Wikidata
Død 1967 Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansk
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Fysiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Christian Adolf Volf (23. juni 1894 i Hellerup1967) var en dansk-amerikansk autodidakt græsrodsfysiker. Han er søn af småkagefabrikant Karen Volf.

Chr. A. Volf blev af sin familie sendt til USA som syttenårig. Forældrene opfattede ham som adfærdsvanskelig. Han slog sig ned i Philadelphia og senere i det sydlige Californien. Volf videreførte her de fysiske eksperimenter – navnlig med lyd og lydgivere – som var blevet hans familie for meget.

Midt i 1930-erne indspillede han sine Volf Acoustic Records og udviklede et fysiologisk-diagnostisk system, som byggede på test dels med audiometer, dels med den stemmegaffel, som også hørelæger og neurologer anvender.

I 1944 fremlagde han Volfs paradoks i form af essayet ”A Theory of Equilibrium as the Fourth Dimension of Hearing”.

I 1950-erne vendte han tilbage til Danmark og indledte reelle fysiologiske behandlinger af bogligt handicappede – såkaldt ordblinde – børn og unge med de førnævnte grammofonpladeoptagelser Volf Acoustic Records. Han vakte betydelig opmærksomhed, men var selv ude af stand til at give fyldestgørende forklaring på såvel sin diagnostik som på sine behandlinger, som i øvrigt viste sig virkningsfulde over for højtlæsningsevne ved ørelæge Buch-Sørensens lægeligt kontrollerede forsøg ved skolevæsenet i Fredericia i 1961. Et forsøg som var iværksat af Undervisningsministeriet.

Et senere forsøg med at anvende Volfs diagnostik til at udskille bogligt handicappede børn, som den daværende undervisningsminister sammen med Volfs tilhængere – mod Volfs vilje og mod hans protest – havde tvunget Danmarks pædagogiske Institut til at gennemføre, viste at Volfs test ikke lod sig bruge til dette formål. Noget som også på forhånd havde været Volfs egen mening.

Volf flyttede herefter tilbage til Santa Barbara i det sydlige Californien, hvor han døde.

Betydningen af Volfs arbejder[redigér | rediger kildetekst]

Volfs teorier vandt aldrig større udbredelse, hverken i hans samtid eller i hans eftertid. Dels levede hans teorier og metoder ikke op til samtidens normer for videnskabeligt arbejde, og dels passede hans forklaringsmodeller ikke med ekstisterende etableret viden i samtiden. Volfs teorier og metoder har i dag ingen plads i den etablerede videnskab, og det er tvivsomt om Volf arbejde berettiger en plads i videnskabshistorien.

Men Volfs diagnistik og behandlingsmetoder (Volfairmetoden) praktiseres fortsat af en lille kreds af tilhængere. Der findes fortsat ingen videnskabeligt dokumentation for, at metoden virker.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Kaare p Johannesen Volf og hans verden. København: Christian Erichsens Forlag, 1975.
  • Chr. A. Volf, "A Theory of Equilibrium as the Fourth Dimension of Hearing". i Kaare p Johannesen, Ordblinde børn, København: Borgens Forlag, 1992. Side 171 ff.
  • C. Buch-Sørensen et al., "Behandling af 'ordblindhed' med Chr. A. Volfs metode". København: Ugeskrift for Læger 124/35, side 1295 ff.
  • Udtalelse fra Volf-udvalget efter afsluttet arbejde. Gladsaxe Kommunes kulturelle forvaltning, 8. maj 1964.
  • Stemmegaffelforsøget i Gladsaxe: Redegørelse fra Danmarks pædagogiske Institut for bearbejdelsen og dens resultater. Gladsaxe kommunes kulturelle forvaltning, 1964.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]